California Consumer Privacy Act

California Consumer Privacy Act (CCPA) er en lov som ble gjort gjeldende i California fra og med 1. januar 2020. Denne loven er også omtalt som AB 375.

CCPA handler om å skape åpenhet i Californias enorme dataøkonomi og rettigheter for forbrukerne. CCPA endrer måten forbrukere i California kan håndtere sine egne data, da det gir dem nye rettigheter til å forespørre bedrifter om data, eller be om å få slettet dataene de allerede har samlet inn om dem. De kan også stille krav om å fjerne informasjon om dem som blir delt med tredjeparter. 

Hva er CCPA og hvem gjelder det for?

CCPA lar enhver forbruker i California kreve å se all informasjonen et selskap har lagret om dem, samt en full liste over alle tredjepartene som data blir delt med.

Alle selskaper som betjener innbyggere i California og har minst 25 millioner dollar i årlige inntekter, må overholde loven. I tillegg faller selskaper av alle størrelser som har personopplysninger på minst 50 000 mennesker, eller som henter mer enn halvparten av inntektene sine fra salg av personopplysninger, også under loven. Bedrifter trenger ikke å være basert i California eller ha en fysisk tilstedeværelse der for å falle inn under loven. De trenger ikke engang å være basert i USA.

Loven spesifiserer for eksempel at selskaper må ha en tydelig synlig bunntekst på nettsteder som tilbyr forbrukere muligheten til å velge bort deling av data. Mangler den bunnteksten, kan forbrukere saksøke. De kan også saksøke hvis de ikke finner ut hvordan informasjonen deres er samlet inn eller dersom de ikke får tilgang til informasjonen.

Vil du at vi skal hjelpe deg?

Keith og Marius fra ItumX følger et foredrag.
Hold deg oppdatert. Foto: ItumX


Vi har spesialister som kan hjelpe deg

I ItumX har vi spesialister som har høy kompetanse og lang erfaring med regelverk knyttet til GDPR og CCPA. Teamet har jobbet med å implementere slike endringer på mange nettsider både for å sikre at nettsidene er i henhold til loven, samt for å forbedre brukeropplevelsen.

Dersom du trenger mer informasjon for å finne ut om dette er noe du trenger å ta stilling til, er det bare å ta kontakt med oss for en prat! Vi bistår med veiledning og diskusjon rundt temaet.

Vi er klare for å hjelpe

Ønsker du at vi skal bistå dere? Ta kontakt!

Bilde av Barbro Moen Ternsten. Fotografi

Barbro Moen Ternsten

Chief Operating Officer, PMP®

[+47] 920 95 915

[email protected]